Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Historien bakom
Bildningscentrum Prins Wilhelm

Läs mer: Prins Wilhelmgymnasiets uppkomst

I mitten av 90-talet sålde Flens kommun ett energibolag och beslutade att använda vinsten till att bygga ett gymnasium. Målsättningen var att höja bildningsnivån i kommunen. Tanken, som även initialt genomfördes, vara att skapa ett särskilt bildningscentrum, varför även Komvux var inkluderat.

Stenhammarskolan blåstes ut och byggdes om. I utrymmet där NV håller hus fanns tidigare hemkunskapen och slöjdsalar. Under de två och ett halvt år som byggnationen tog, fanns grundskolan nere i Lillprinsen. Där hade ett privatföretag tidigare haft kontor och höglager. Man utlyste en arkitekttävling och det vinnande förslaget innehöll en pedagogisk tanke. Denna var "ses och synas" och förklarar hur det kommer sig att det finns fönster i samtliga klassrumsdörrar (exklusive aulorna).

Om Prins Wilhelm

Läs mer: Lite kuriosa kring Prins Wilhelm Diktaren PW, som han kallades av familjen, och hans älskade Stenhammar, var ett av de kulturella nav, kring vilket dåtidens intelligentia och kulturpersonligheter snurrade i Sverige. Han levde mellan 1884 och 1965.

I PW:s kvarlämnade gästböcker, av vilka färgkopior återfinns på Flens bibliotek, i det s.k. Prins Wilhelmrummet, namnges samtidens konstnärer, musiker, författare m.fl. Själv var han poet, författare, äventyrare och filmare - alltså en stor kulturutövare.

PW Social