Att gå gymnasiet och få en utbildning är viktigt. Det är några elever i årskurs 3 på Prins Wilhelmgymnasiet helt överens om. Men anser de att gymnasieskolan bör bli obligatorisk? Eleverna ger här röst åt sina åsikter i frågan. Läs deras insändare och se vad de tycker!

Gymnasieutbildning är viktig – överens!

Gymnasieutbildning är viktigt – överens!

Obligatorisk gymnasieskola? Här råder delade meningar.

Obligatorisk gymnasieskola? Här råder delade meningar.

 

Ja till obligatorisk gymnasieskola!

 

Vi lever i ett samhälle där man har svårt att få ett jobb utan utbildning. Examen från gymnasiet är den lägsta utbildningen som krävs för att komma igång starkt i arbetslivet. Eftersom det är så i vårt samhälle så har politikerna under de senaste åren debatterat huruvida gymnasieskolan ska bli obligatorisk.

Själv hoppas jag på att obligatorisk gymnasieskola ska bli en verklighet. För det första, så har Sverige haft dåliga skolresultat och dålig statistik när det gäller skolan. Jag tror att om alla ungdomar tvingas gå gymnasiet så får landet fler högutbildade personer som antingen är redo för arbetslivet eller som vill plugga vidare.

För det andra, så är de flesta som ska söka gymnasiet omyndiga och får inte bestämma över sig själva men varför låter vi inte våra barn ta sina egna beslut när det gäller andra saker som till exempel rätten att flytta hemifrån men samtidigt låter dem ta ett så stort beslut som att hoppa av skolan?

För det tredje, så hoppar många av skolan efter de får ett deltidsjobb och inser hur roligt det är att ha pengar när man är ung. Själv tänkte jag på att hoppa av skolan men innan det var försent så insåg jag att jag inte kan få ett fast jobb om jag inte fortsätter plugga.

De som inte söker till gymnasiet kommer förmodligen vara arbetslösa i långa perioder och kommer kosta staten mycket pengar. Å ena sidan så ska de leva på bidrag där samhället ska betala för deras boende, mat och kläder. Å andra sidan kommer samhället se ner på dem bara för de inte bidrar till för att förbättra landet.

Vissa säger att vi inte ska tvinga våra ungdomar att slösa bort tre år av sina liv och slösa statens pengar när de inte är intresserade. Men vi tvingar barnen att gå i nio år i grundskolan, varför ska vi inte tvinga dem att gå tre år till för att garantera dem en bättre framtid där de jobbar och inte lever på bidrag?

Avslutningsvis så vill jag nämna en gång till att när man är ung så tar man många dumma beslut som man ångrar senare. Låt inte våra barn begå ett misstag när de tar ett så stort beslut som detta. Låt dem älska grundskolan för då kommer de inte att hata gymnasiet.

Anonym

 

Obligatoriskt gymnasium? Ja tack.

 

Att utveckling är viktigt är det ingen tvekan om. Jag ser heller inga nackdelar med att gymnasieskolan blir obligatorisk för alla ungdomar i landet då det endast gynnar oss som nation. Vi vet redan nu hur Sverige ligger till med utbildningen gentemot resten av världens länder. Sverige är rätt så lågt rankat när det gäller elevernas prestation i skolan då betygen de får är genomsnittligt lägre än omvärldens nivå, till exempel i matematik.

Till och börja med så har jag full förståelse för att många tycker att man inte bör tvinga de som inte vill studera vidare i gymnasiet. Å andra sidan måste vi tänka på landets framtid. Många gamla kommer att gå i pension och därefter behöver vi, den yngre generationen, vara utbildade för att kunna ta över deras jobb efter att de slutat. Brist på utbildade som kan jobba kommer att leda till en hel del problem i landet och kan även försämra vår idag stadiga välfärd. Jag själv är en gymnasiestudent så jag förstår varför många väljer att hoppa av eller inte söka sig in alls. Det är självklart inte lätt men som allt i världen så måste man sträva efter att kunna klara av olika svårigheter i livet för att dels utvecklas som person men också för att lyckas och nå sina mål. Dessutom borde de vuxna även lägga mer vikt vid att uppmuntra fler ungdomar till att gå gymnasiet och få en gymnasieexamen.

Att man inte studerar på en hög utbildningsnivå ser många inte som ett problem. Då många lyckas bli framgångsrika utan att ha t ex en gymnasie/högskoleutbildning. Man kan ta deltagarna i tv-serien Paradise hotel som ett exempel. Dessa individer påverkar dagens ungdomar. Ungdomarna ser hur dessa kändisar plötsligt blir rika och kända bara genom att vistas på tv. Samma sak gäller de ungdomar som ser upp till fotbollsspelare och bara satsar på fotbollskarriären istället för på utbildning också. Jag säger inte att det är helt fel för dessa ungdomar att försöka efterlikna sina förebilder utan det är ju upp till varje person. Men dessa förebilder visar ofta upp sina lyxliv som de vill men kan enbart ha det livet genom att ha mycket pengar.  Och om man ska vara ärlig så är vi alla ändå ute efter pengar. Man väljer att inte studera i flera år och tvingas leva efter strikta rutiner, tidiga morgnar, sena nätter ofta långt bort från familj och vänner bara för att man tycker om att studera. Utan många vill ha utbildning på grund av lönen man får men också för att de är intresserade av det de gör. Men främst på grund av pengarna som motiverar till att hålla ut under alla år av studier.

Nuförtiden har ungdomar märkt att de inte längre behöver utbilda sig för att tjäna pengar och bli framgångsrika. Detta leder till att fler ungdomar hellre strävar efter de “15 Minutes of fame” som kan leda till kändisskap och snabba pengar. Det som ungdomar behöver förstå är att visst, man kan studera och ta examen och bli en artist eller fotbollsspelare. Men det går inte att en dag vilja bli tex en lärare då man bara satsat på sin fotbollskarriär eller artistkarriär hela sitt liv. Så det jag skulle råda ungdomar men också regering som grubblar över om gymnasiet ska vara obligatoriskt är att det alltid är bra att säkra ungdomars framtid. Och det minsta de kan göra är att ta studenten från gymnasiet. Det flesta är 16 när de ska börja gymnasiet och ungefär 18-19 när de tar studenten. Då är frågan: Vad ska en 16-åring som inte väljer att gå i gymnasiet göra? Visst finns det jobb som ungdomar kan arbeta med men inget som är stabilt och som de kan försörja sig på hela livet.

Allt som allt vill jag avsluta med att upprepa mina två argument om att dagens ungdomar behöver utbilda sig för att kunna ta efter de som pensionerat sig och att utbildningen alltid kommer till nytta då det aldrig är onödigt att ha tagit examen även fast man valt ett yrke som professionell fotbollsspelare. Jag är helt medveten om att man inte vill tvinga ungar till att göra det de inte vill. Men efter gymnasiet är de ändå unga vid 18-19 års ålder så de har gott om tid att fokusera på sina drömmar. Jag tycker att vi ska ta vara på de möjligheter vi har i landet så att Sverige kan utvecklas i framtiden, förhoppningsvis med många som är utbildade!

En elev som bryr sig om framtiden

 

Gymnasiet ska vara valfritt!

 

Måste man verkligen gå i gymnasiet? Det är en fråga man ställer sig när politiker vill att det ska vara obligatoriskt för elever att gå på gymnasiet. Nu ska vi tänka oss ett barn vars föräldrar säger att hen inte ska få äta kakor på vardagar, men vad gör barnet? Jo, barnet äter kakorna för att mamma och pappa sa att hen inte fick. Var jag vill komma med detta är att om gymnasiet blir obligatoriskt, kommer eleverna inte att vilja gå ännu mer än förut. Ni måste tänka på att vi ungdomar också behöver ta en paus ibland från skolan för vi känner oss också utbrända precis som vuxna. Vi är inte små robotar för vi har också rätt att inte gå på gymnasiet om vi inte vill.

Jag har hört saker som ‘’Men tänk om du ångrar dig sen? ’’För det första är utbildning i Sverige aldrig för sent, du kan börja när du är 40 år gammal och det är inga problem. För det andra är det bättre om man tar en paus från skolan när man känner att man är utbränd och det inte går så bra, än att man bara kör på och får dåliga betyg i slutändan. För det tredje, istället för att tänka på om det blir för sent eller inte, motivera eleverna i skolan eller hemmet att gå i gymnasiet då det öppnar många dörrar, att de har större chanser att bli vad de vill. T.ex. så ska några elever ha en inspirationsdag för i eleverna på IM (introduktionsprogrammet). De ska ta hit gamla elever som ska föreläsa om utbildningen, de ska berätta varför den är så viktig samt motivera de nuvarande eleverna. Det kan man göra istället för att tvinga på elever att gå i gymnasiet, själv har jag träffat människor som har tagit paus men idag har de toppenjobb. Som sagt är motivationen det bästa man göra för eleverna eller ta med elever till olika gymnasium, detta kan ändra deras tankesätt.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att tvinga på en person utbildning är aldrig en lösning och eftersom jobben ställer högre krav nu än förr kan man berätta detta för elever så att de motiveras att sikta högre än förr. Om du inte motiverar eller inspirerar ungdomar så har du inte rätten att säga om de ska gå gymnasiet eller inte.

En gymnasieelev

 

Studentmössan gläder oss!

 

Till och börja med så är gymnasieskolan 3 år. Det finns olika program som man kan välja t.ex. Samhällsprogrammet, Teknikprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomi, Lärling som består av Handel, Bygg, Vård och Omsorg, Barn och Fritid osv. Vilka program som finns beror på skolan man väljer. Vissa skolor har flera möjligheter till att välja och andra mindre. Dessutom, om man som person tycker om någon sport då finns det möjligheter att välja just den sporten som sitt gymnasieprogram.

Personligen tycker jag att politikerna som debatterar gång på gång om obligatoriskt gymnasium ska införa det i Sverige. Varför? Vad får man av gymnasiet?

Jo, man får en enklare väg att studera vidare till något som man vill bli i framtiden. Jag valde att gå i gymnasiet för att det är en viktig grej för mig och min framtid. Man kan säga att gymnasiet formar din framtid.

Å andra sidan så kan man få jobb utan gymnasiebehörighet. Det gäller bara att visa intresse att man vill jobba. Men de jobb som man oftast får är sådana som man kanske inte vill ha. Detta gör att ibland så känner man sig otrygg i just den typen av jobb och måste byta men då är det inte säkert att det finns jobb.

Slutligen, för att kunna locka andra att välja gymnasieutbildningen måste man minska på kraven som eleverna har i skolan. De flesta personer tycker att det blir roligare att gå i skolan och om man minskar på kraven så blir man mindre stressad. Jag kan ibland känna mig stressad eftersom vi har många uppgifter på samma gång. Men jag tycker att det är värt stressen för när studentdagen kommer och man tar på sig mössan, då glömmer man allt och blir lycklig!

Anonym

 

En obligatorisk gymnasieskola medför bara problem!

 

Det har diskuterats bland politiker på senare år huruvida gymnasieskolan skall bli obligatorisk. Hur kan en sådan fråga diskuteras bland dessa politiker som är högutbildade? Även en treåring skulle vilja ha en valmöjlighet när det gäller vilken vintermössa hen skulle vilja ha på sig, istället för att bli tvingad det skulle bara medföra problem. Samma princip gör att obligatorisk gymnasieskola bara kommer medföra problem.

Först och främst skall det understrykas att majoriteten av elever som slutar nian väljer att gå gymnasiet. Detta visar att eleverna är medvetna om att utbildning är viktigt både för nuet och framtiden och därmed satsar de tre år till på skolan.

Problem som jag hör dagligen är brist på lärare, skolpersonal samt dåliga skolresultat m.m. Obligatorisk gymnasieskola kommer leda till fler elever i gymnasiet! Konsekvensen blir att lärare utan utbildning tar hand om undervisningen, eleverna lär sig mindre och skolresultaten försämras ännu mer.
Anledningen till införande av gymnasieskolan är att det skall ge ungdomar en ljusare framtid, men utan vilja och intresse är det omöjligt.

Elever som väljer bort gymnasiet visar brist på intresse av skolan och inlärning av det som lärs ut. Det finns mycket som kan göras för att fler elever skall gå i skolan utan att bli tvingade. Alla barn har en dröm, låt dem leva sina drömmar vad det än är. Låt eleverna uppleva olika yrken genom möten med utbildade människor som de är intresserade av samt praktik regelbundet från förskolan tills man är klar med sin utbildning. Då kommer garanterat fler ha ett drömjobb och sträva efter att nå det.

För att möjliggöra detta behövs det fler utbildade lärare som brinner för sitt arbete. Det får man genom höjd lön samt mer makt åt läraren i klassrummet. Eleven skall känna att läraren är som en tredje förälder för hen och vill hens bästa. Lärare är de som man skall satsa på eftersom de spenderar så mycket tid med eleverna, vilket gör det möjligt att göra ett starkt intryck på elevernas fortsatta studier och viljan att söka kunskap även när de är i en situation då de kan välja bort den.

Avslutningsvis vill jag hävda att en obligatorisk gymnasieskola bara kommer medföra problem. Ge eleverna inspiration från tidig ålder och försök göra så att den alltid är tänd så kommer fler elever av egen vilja söka behörighet till gymnasiet!

Anonym

 

Gör gymnasieskolan obligatorisk!

 

Om grundskolan ska vara obligatorisk eller inte är en viktig fråga för framtidens ungdomar. Denna fråga har debatterats mycket under de senaste åren bland politiker men ingenting har bestämts ännu. Vad vi än tar för beslut, kommer det att ha en stor betydelse för framtidens ungdomar och deras framtidsplaner.

Jag tycker att det är viktigt att alla får en ärlig chans i livet, därför står jag för obligatoriskt gymnasium. Även fast vi vet att livet är orättvist är det viktigt att staten tar ansvar och gör det så rättvist som möjligt för allihop. Det är svårt att säga att alla ska ha samma förutsättningar eftersom detta är omöjligt, men alla ska gå in i vuxenlivet med gymnasiet avklarat enligt mig. Alla barn kommer inte från bra familjer som har föräldrar som älskar och pushar dem för att nå sina drömmar. Det är lätt att välja att fortsätta plugga efter grundskolan när man har lärt sig sedan man var barn från sina föräldrar att det är det bästa man kan göra och att det är viktigt att vilja ha det bästa för sig själv. Men vad händer med ungdomar som inte har fått den möjligheten? Barn som inte har fått lära sig hur viktigt det är att kämpa nu för att få ett bättre liv sen? Dessa barn kommer att växa upp för att tillhöra underklassen. Därför är det så viktigt att staten kommer in, tar ställning och gör gymnasieskolan obligatorisk. Det ska vara normen för allihop, rika som fattiga, tjejer som killar. Om gymnasieskolan ska vara obligatorisk eller inte är en viktig fråga som rör jämställdhetsfrågor också. Det finns flickor som inte får utbilda sig även i Sverige och om de blir ‘’tvingade’’ att plugga i gymnasiet så finns det en större chans för dem att plugga vidare när de blir myndiga.

Ett motargument mot obligatorisk gymnasieskola är att inte alla människor vill plugga vidare till högskolan och att gymnasiebetyg därför är oviktiga för dem. Jag är även medveten om att alla människor inte klarar av att sitta och plugga i timmar.

Skollivet är inte för alla men även i detta fall är det bara positivt om vi gör det obligatoriskt. Det finns linjer som inte kräver lika mycket skolarbete för att klara dem. Som till exempel fordon, lärling, frisör, barn och fritid osv. Dessa linjer gör en kompetent för att klara sig på arbetsmarknaden direkt efter man har tagit studenten. Så även när man tror att det inte behövs, behövs det.

Att göra gymnasieskolan obligatorisk kommer att motverka klasskillnader. Det kommer att ge alla är ärlig chans och en rättvis start. Att göra gymnasieskolan obligatorisk är det bästa vi kan göra för framtidens barn, för våra barn. Ungdomar vet inte vad de inte vet. Ta ställning och visa den nya generationen rätt väg!

//Sam elev