Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Kulturellt gästspel med syrisk dans
Kulturellt gästspel med dans från Syrien

Några elever från våra skolor, inne i Flen (Stenhammar och Prins Wilhelmgymnasiet), som anlände från Syrien för ca 2 år sedan, har på eget initiativ träffats efter skoltid.

De tog i början av höstterminen kontakt med Prins Wilhelmgymnasiets rektor Jonas Axelsson, för att höra om de kunde få en lokal att repetera i. På eftermiddagarna har de träffats, för att lära varandra danser och jobbat på ett litet musikdrama. Eleverna som är i blandade åldrar från klass 7, upp t.o.m.gymnasiet, ville berätta om sitt land Syrien, visa sina danser och berätta om vad de har varit med om på sin väg, till sitt nya land. De blev tillfrågade att komma till Waldorfskolan i Gnesta, som hade en kulturell dag den 23/10. Där uppträdde våra elever med sina danser och hade en workshop.

Eleverna i Gnesta fick lära sig en dans och utifrån våra elevers musikdrama, uppmuntrades Waldorfeleverna att ställa frågor. Hur lång tid tog det att lära sig svenska? Var hamnade de när de kom till Sverige? och Hur lång tid tog resan från Syrien till Sverige?..var några av funderingarna. Vår grupp har ett mål med alla dessa repetitioner. Det är att lite längre fram ha en konsert med dans och musik från Syrien i aulan på BCPW i De la Ruesalen, så gruppen kommer att fortsätta att träffas och öva. En föreställning som både lärare och elever i Gnesta uttryckte en önskan om att få komma och se.

Gruppen har en facebooksida som heter “Till när” som man gärna vill marknadsföra, där de tänker lägga upp kommande konserter.

Kulturellt gästspel med syrisk dans
Kulturellt gästspel med dans från Syrien

Kulturellt gästspel med syrisk dansKulturell dag på Waldorfskolan i Gnestad.

Inskickat: Christina Bergenheim, lärare på Prins Wilhelmgymnasiet och gruppens chaufför:)

PW Social