Bläckfisk i Havets HusVästkusten med Natur- och Teknikprogrammet

Dagen för naturvetarna började med en liten men behövlig sovmorgon. Dagens första mål var Nordens Ark, vilket är en känd djurpark för utrotningshotade djur. Där finns omkring 80 olika arter. I början hade vi en guide som visade oss både tigrar och manvargar. Vi fick chansen att komma närmare tigrarna än vanliga besökare och speciellt manvargarna då vi fick mata dem. Det var mycket intressant och häftigt att kunna komma så nära djuren!

Därefter gick vi på egen hand för att utforska resterande del av djurparken. Det fanns allt från tigrar till små reptiler och fåglar. Djurparken var välbyggd och man kom väldigt nära djuren på ett säkert sätt. Vi blev väldigt trötta i benen eftersom djurparken var mycket stor och vägarna väldigt långa. När vi var klara så åkte vi till Lysekil där vi besökte ett undervattensmuseum, Havets Hus. Där fanns det bara arter som finns i västerhavet som exempelvis torsk, ålar, bläckfiskar och även små hajar. Vår sista dag med aktiviteter blev mycket lyckad och lärorik!

Vi matar manvargarna med döda kycklingarTigersyskon i Nordens ark

Säkerhetsutbildning hos SkanskaTeknikprogrammet har idag besökt Trafikverket för en genomgång av det nya motorvägsbygget på E6:an, Världsarvet i Tanum. När vi anlände fick vi en introduktion av byggnationen på Trafikverkets Platskontor. Innan vi fick beträda själva byggarbetsplatsen fick vi genomgå en säkerhetsutbildning på Skanskas Platskontor samt få lite allmän information kring säkerheten på arbetsplatsen. Efter det fick vi följa med ut på arbetsplatsen där arbetsledaren berättade om de olika delarna i bygget samtidigt som vi fick se hur arbetsmiljön är. Det nya bygget av motorvägen innehåller en tunnel, två broar och en rastplats som vi fick titta lite extra på.

Tunnel samt brobygget på E6:an

Efter besöket på Trafikverket åkte vi till en satellitstation i närheten, Tanum teleport, ägaren berättade historien bakom de enorma parabolerna som finns på denna plats. Vi fick också en rundvandring i området där han visade tekniken bakom dessa paraboler. På eftermiddagen tog vi en matrast och åkte sedan mot Såtenäs flygflottilj där vi ska spendera natten. Vi är väldigt nöjda med dagen och vi har lärt oss väldigt mycket och haft det väldigt roligt.

Hälsningar från Teknik 2 och Natur 2

Gruppbild under en av parabolerna i Tanum