Så har årets resa till Polen i projektet Tema Folkmord ägt rum..

Här några av våra taggade ambassadörer i ettan på Samhällsprogrammet tillsammans med projektansvarige läraren Ingela Berglund.Här vill vi berätta lite om studieresan.
Under vår första dag i staden Oswiecim besökte vi vår vänskola Liceum Ogólnoksztalcace Konarskiego. Lärare & elever lärde känna varandra under ett storslaget mottagande.

Syftet med detta möte var att få se staden och människorna där idag, efter Förintelsen. Genom att knyta band över landgränser kan vi förebygga konflikter i framtiden. Vi lägger fokus på idag och framtiden med positiva utsikter.

Bild 1Bild 2

Eftersom vi följande dagar skulle besöka forna naziläger fanns såklart även historien med. Eleverna visade en film de gjort om staden innan Förintelsen med bl.a. intervjuer av gamla människor som minns tillbaka.

Bild 3Bild 4

Vi besökte den gamla judiska kyrkogården i staden som förstördes under kriget.

Vi besökte den gamla judiska kyrkogården i staden som förstördes under kriget.

 

 

 

 

http://www.konarski.edu.pl/ ->>

 

 

 

Dag två var det dags att besöka Auschwitz.
Det var en jobbig dag med många tårar och tankar som snurrade runt. Offrens tillhörigheter som väskor, skor, hår mm, foton, samt lägret där de vistades var svårt att ta in för oss. Vår underbara guide Marta Klug, också lärare på vår vänskola, delade med sig av sin kunskap på ett engagerande sätt.

Bild 6Bild 7

Bild 8Bild 9

Bild 10Bild 11

Bild 12Bild 13

Vår resa handlar också om att vi på Prins Wilhelm lär känna varandra.
På kvällen samtalade vi om dagen och delade med oss av våra tankar och känslor. Tillfälle att ha roligt tillsammans är också viktigt för att orka med lägren under dagarna. Centret där vi bor ägs av katolska kyrkan och här finns basketkorgar, beachvolleybollplan mm.

http://www.cdim.pl/en ->>

Skolklasser från hela världen träffas här, alla med ett mål:
att skapa en bättre framtid!

Bild 14Bild 15

Bild 16Bild 17

Dag tre besökte vi Birkenau, det tvåhundra fotbollsplaner stora förintelselägret.
Här slogs vi av storskaligheten i utrotningsmaskinen. I båda lägren hade vi minnesstund med ljus, blommor, dikt och tyst minut för att hedra alla de som dog under detta folkmord.

Bild 18Bild 19

Bild 20Bild 21

Bild 22Bild 23

Bild 24Bild 25

Även denna kväll bearbetade vi tillsammans det vi upplevt.
Syster Mary, nunna från Irland som bor på centret, hjälpte oss även denna kväll att sätta ord på alla tankar. Våra polska elever deltog också och kunde ge sitt perspektiv på diskussionen.

Bild 26Bild 27

Vi hann även med ett besök i den vackra kulturstaden Krakow, som klarade sig undan bombning under andra världskriget, då nazisterna hade ett högkvarter här. Judarna utgjorde en stor del av dess befolkning innan Förintelsen och har satt sin prägel på staden.

Bild 28Bild 29

Bild 30Här några av våra taggade ambassadörer i ettan på Samhällsprogrammet tillsammans med projektansvarige läraren Ingela Berglund.

Involverade lärare på Prins Wilhelm tackar vår vänskola i Polen, speciellt Marta Klug - vår polska lärarkollega som gett projektet ett nytt ansikte med sitt engagemang, samt speciellt de elever som tog hand om oss och delade med sig av sitt liv. Vi tackar också Syster Mary för hennes omtanke och värme, Flens Kommun för sponsring av projektet/resan, föräldrar och rektor för backning på alla möjliga sätt och slutligen alla våra fantastiska elever som verkligen vill skapa ett bättre samhälle!

 

/Ingela Berglund, Inger Lundqvist, Lars-Evert Larsson & Monica Ström

2013-04-29

Läs mer om Projektet Tema Folkmord ->>