Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Barnen lyssnar aktivt på föreläsningen!

Elin Ramos, NV3 jobbar på med sina föreläsningar om återvinning och miljökunskap i Peru.

Här kommer rapport nummer 3:

Måndag 22/10: Tio dagar i Peru, det känns som om jag varit här mer än så med tanke på allting jag gör varje dag. Idag var det min näst sista föreläsning och man känner av att man gjort detta ett par gånger, fast det är lika roligt varje gång!

Barnen får titta på en 6 mintuter lång film om hur människan förstör vår planet och därefter reflektera om vad de tycker om filmen och vad man bör göra åt saken!

Tisdag 23/10: Idag åkte jag och prästen i kommunen upp till ett område där jag skulle få se familjer i extrem fattigdom, då skolan San Pedro Santisima Trinidad jobbar med volontärarbeten på dessa områden. Under dessa år har rektorn på skolan med hjälp av eleverna hjälpt människorna inom detta område med bland annat, kläder, mat och till och med ett nya hus till vissa familjer!

Inte vem som helst kör upp dig till detta område, men det fanns som tur en villig man som tog med oss upp till familjerna! Vi åker i en ”mototaxi”- en motorcykeltaxi helt enkelt!

vi närmar oss området..

Vissa familjer försöker sköta om kor och grisar bäst de kan för att försöka leva på det.

De bruna fälten som ni ser på bilden är där de har djuren.

Lilla Eliana på 4 år, hennes bror som gömmer sig bakom henne och jag..Att få se en realitet som inte fanns i min vardag var otroligt att få uppleva. Det finns så mycket folk som behöver hjälp och jag skulle vilja vara delaktig i något som skulle kunna hjälpa de! Det var nyttigt för mig att få se hur dessa familjer lever och hur de överhuvudtaget klarar sig och överlever här. De flesta har inte det vi skulle kalla för ett hus. Dock, de har dessa människor en enorm tro och på något sätt klarar de sig, men det är nästan på gränsen. Förutom tron har de en ofantlig karisma och glädje när man besöker dem, vilket chockerade mig måste jag säga. På ett bra sätt naturligtvis!

 

 

..jag åker imorgon natt! SÅ SPÄNNANDE!Idag på förmiddagen ägnade jag mig att köpa biljetterna för Trujillo resan..Onsdag 24/10: Idag på förmiddagen ägnade jag mig att köpa biljetterna för Trujillo resan, jag åker imorgon natt! SÅ SPÄNNANDE!

Då jag hela tiden försöker utvidga så att barnen får så mycket kunskap som möjligt om återvinning och blir intresserad av ämnet, så har jag tagit kontakt med en man som heter José Julca. Denna man är chef över en återvinnings fabrik som jobbar inom kommunen Surco. Denna kommun är tydligen en utav de få kommuner i Lima som jobbar med återvinning! Denna fabrik är ansvarig för att distribuera påsar till deras medborgare i deras kommun. På det sättet lär medborgarna sig att sortera sopporna på rätt sätt. Jag tyckte det var intressant att kontakta de, då de arbetar på liknande sätt som Eskilstuna. Idag på eftermiddagen var jag på plats och fick en guidning i fabriken där jag fick se hur de arbetade!

 

José Julca förklarar sorteringen av soporna och vad de vanligtvis får in till fabriken

Soporna kommer in och åker in genom tunneln ni ser på bilden och sorteras manuellt

 

Denna fabrik sammarbetar också med andra stora företag, som slänger plastpåsar. Fabriken tar hand om de och gör nya påsar. Påsarna måste in i tre olika maskiner, första maskinen tvättar av påsarna, andra maskinen torkar man påsarna och slutligen skär den tredje maskinen påsarna i små bitar..

 

Små bitarna som blivit skurna åker in i en maskin där de värms upp och ut kommer slutligen långa plasttrådar, som liknar kola remmar eller spagetti faktiskt! Dessa kola remmar skärs ytterligare en gång och slutresultatet liknar små plastpärlor

 

Dessa plastpärlor mixas med en färgpärla som gör att påsarna blir orangea, förs in i denna maskin som ni ser på bilden och slutligen har ni en plastpåse rulle

 

Rullen markeras med fabrikens logga och läggs på detta band, efter en viss längd klipps rullen av och påsarna är nu färdiga!

 

José Julca och det lilla ”huset” ni ser bakom oss är gjort av ett byggmaterial som också fabriceras här, byggmaterialet är endast gjort av juice förpackningar! Jag fick även en väska som souvenir. Jag ser fram emot att ta med barnen hit, hoppas jag lyckas med det!

 

Denna dag får helt klart en ’tummen upp’!  Imorgon åker jag till Trujillo och jag är både, exalterad, sprallig, nervös, glad och allt där emellan! Jag älskar mitt projektarbete!

 

 

PW Social