Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Sara Schuster berättar om sina månader som volontär på en organisk bondgård i Spanien

Sara Schuster berättar om sina månader som volontär på en organisk bondgård i Spanien via www.wwoof.org/

Vill du uppleva ett annat lands kultur och vara nära naturen, gratis?

Då kanske wwoofing efter gymnasiets slut är någonting för dig.
Wwoof står för world wide opportunities on organic farms, och det är precis som det låter. Möjligheten att leva i en annan vardag som är snällare mot vår miljö. Du kan wwoofa i hela världen, i Sverige med för den delen. Proceduren är enkel. Du blir medlem i wwoorforganisationen för respektive land (tex wwoof Spain), det kostar ungefär trehundra kronor och åldergränsen är 18 år. Efter det får du ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till olika värdar (gårdar) och deras e-mailadresser.

Sara Schuster berättar om sina månader som volontär på en organisk bondgård i SpanienVarje värd har en profil där de berättar om sig själva och vad de behöver hjälp med. Det kan vara allt från att bygga ett stall, till att skörda oliver eller hjälpa till med ett bed-and-breakfast. Som wwoof-volontär får du inget betalt, men du betalar inte heller för mat och sovplats. Dessutom får du möjligheten till att se ett annat land lite mer "innifrån" och förmodligen kommer du att träffa andra volontärer från hela världen. Jag wwoofade under hösten 2009, i Benidorm, Spanien, och det blev verkligen en upplevelse för livet.

Låter det som något för dig? Gå då in på www.wwoof.org , för att läsa mer och klicka dig vidare till respektive lands wwooforganisationer. Lycka till!

 

Saker att tänka på:

  1. Var ute i god tid: Det är bra att planera lite i förväg innan man ska åka iväg på en längre resa. Wwooforganisationer i olika länder har enskilda medlemsskap, så bestäm vilket land du vill resa till, bli medlem och börja leta efter värdgårdar. Det kan ta tid, för det rekommenderas starkt att göra en ordentlig research innan du bestämmer dig. Dessutom kanske du kommer att få nej ett par gånger innan du får ett ja och klartecken att åka. Som bonus får du nästan helt säkert flygbiljetten billigare om du är tidigt ute.
  2. Gör upp en budget: även fast det inte kostar något att wwoofa är det bra att ha koll på ekonomin. Ska du stanna på en gård under en längre tid kanske det blir tillfällen att resa till andra platser i regionen, och du ansvarar själv för fickpengar och dylikt.
  3. Wwoofa är inte semester: skriver din värd att du ska jobba ungefär fem timmar om dagen med till exempel trädgården eller djuren, då är det så. Du skriver inte kontrakt, men man måste vara medveten om att ibland kan det vara hårt fysiskt arbete under en period. Var beredd på lite skit under naglarna. Givetvis ska värden inte utnyttja dig, du är där som hjälp, inte gratis arbetskraft.
  4. Åk med öppet sinne: Förmodligen kommer du att hamna i en annan vardag mot vad du är van vid, det är en av poängerna med att wwoofa. Så bli inte skraj bara för att din värd har mulltoa eller vill att du ska vara med att bygga en ekologisk lerhydda. Wwoof-organisationerna riktar sig till människor som är intresserade av hållbar utveckling och hur vi ska ta hand om vår miljö. Det betyder inte att alla går runt i hemvävda kläder och sjunger sånger till moder jord. Men man kan lära sig mycket, även fast det bara leder till att börjar sopsortera när man kommer hem igen.

Sara Schuster berättar om sina månader som volontär på en organisk bondgård i Spanien Sara Schuster berättar om sina månader som volontär på en organisk bondgård i Spanien

Skrivet av Sara Schuster

 

Hanna Lundin berättar om sina månader i Peru som volontärHanna Lundin berättade om sina månader i Peru som volontär..

(text saknas)

 

Artikeln inskickad av Marie Andersson

 

 

PW Social