Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Siauliai

Skildring från elevutbytet mellan elever från Stenhammar grundskola, Prins Wilhelmgymnasiet och Siauliai gymnasieskola i Litauen.

Jag kom hem fredagen, den 23 april, efter den omtumlande tillbakaresan från Malaysia, då vi blev tvungna att se fler flygplatser än väntat. Även om jag blev lite försenad fullföljde jag planeringen och reste till Litauen nästa dag. Den litauiska läraren Lolita möte mig på Siauliais busstation vid kl.20.00, då Jonas Thyren och Gunnel Nissar var på utflykt till Östersjön och Kuriska Näset (Kuriska Viken). Vi träffades nästa dag och dem berättade att eleverna har varit väldigt positiva, trivdes bra och allt hittills har flyttat på efter programmet. Under stadspromenaden fick vi träffa även många glada elever.

Under måndagen var vi först på besök på Samhällsvetenskapliga fakulteten och Institutioner för Ekonomi, Management och Allmänna Administreringen – där eleverna fick en föreläsning om hur en affärsplan skall skrivas. Förstås alla tyckte att det var svårt – för det första för att föreläsningen var med termer på högskolenivå och för det andra för att allt var på engelska. Vi avnjöt en väldigt god lunch på skolan och sedan begav vi oss till, "Siauliai Business Incubator“ och ett möte med affärsmän. Eleverna förstod inte så mycket där heller, men båda två besök var givande för att de började fundera över entreprenörskap, företagande och internationellt samarbete. På kvällen kom nästan alla till badhuset och vi hade en avslappnande kväll. Imorgon fortsätter vårt vistelse i Litauen med besök i huvudstaden Vilnius. Eftersom jag kom efter så bad jag eleverna själva skriva sina egna intryck och reflektioner enligt nedan. Även att i bifogade filer att skicka in några bilder.

Ebba Karlsson: Det har vart kul att få prova på att leva i ett annat land i en annan familj. Det är kul att ha lärt känna nya människor.

Amanda Kummelstam Thunberg: Jag tycker det har varit jättekul att åka med till Litauen för att jag har lärt mig mycket om hur det är att leva i ett annat land, jag har lärt känna nya människor och även fått uppleva hur det är att bo i en familj i ett annat land och testa på nya maträtter!

Rebin Taleb Aziz: Först skulle jag inte med alls på den här resan men sen följde jag med och det ångrar jag inte det varit super kul. Det har gått 5 dagar och det är hela 3 dagar kvar så det finns mycket kvar och uppleva. Jag har sett saker jag aldrig sett förut och det finns mer och se. Tack Amandas för du övertala mig.

Dejan Polovina: Jag fick följa med på den här resan för att någon hoppade av och jag hoppade in. Först skulle vi flyga och det ville inte jag göra men sen visade det sig att vi skulle ta båten dit istället. Resan dit var en av de roligaste resorna som jag har gjort, det var en riktig bra kryssning. Fredagen var vi ute på en klubb och i lördags hade de hemmafest. Just nu är det måndag och jag är trött på att skriva mer.

Gustav Jonsson: Här i Litauen så är det nu sol och man känner sig positiv av värmen. Hoppas resten av veckan kommer bli lika bra som hittills.

Karin Eriksson: Jag trivs jättebra. Familjen är väldigt trevlig, och vi får jättegod mat. Vi har varit på köpcenter, spelat massa kort, umgåtts med andra svenskar och deras litauer och bara haft det trevligt.

Jessica Rosenberg: Under dessa dagar i Litauen har jag haft mycket kul, alla är jättetrevliga och man kommunicerar bra. Det finns många shoppingcenter, en av deras största är Akropolis, jättecoolt! Vi kollade även på 3D-bio och det var otroligt att uppleva!

Murat Güdücü: Jag har haft det bra i Litauen det var kul och intressant. En sak som var dåligt var att kassörskerna i affärerna är sega och det tar att betala det man vill köpa. Det är allt jag har att berätta.

Andreas Lund: Allt är jättebra och det är kul. En rolig sak var när vi åkte till en choklad fabrik som heter Ruta, där vi fick vi ta på oss jätteroliga kläder och alla skrattade. VI fick också god choklad.

Edward Montgomery:Jag trivs bra här, vi äter mycket god mat hela tiden. Det är jätte billigt här i Litauen, men skit kallt!

Madeleine Holm:Första intrycket när vi kom fram var väl skolan som såg ut som ett fängelse. Insidan var lika steril och kall. Skolan var också så fattig att det inte fanns något toalettpapper på elevtoaletterna men vi hade turen att få gå på lärarnas. Huset ja bor i är lika sterilt och det märks att pengar bara läggs på det nödvändigaste. Men fick ett eget rum och har hela tiden tillgång till dator. Mamman kan ingen engelska och pappan har jag inte fått träffa än. Han har tydligen problem att ta sig över gränsen från Ryssland. Har haft en lång helg med mycket aktiviteter och nu kvarstår veckan med projektet.

 

Det var allt för den här gången / tack för mig

Katja Petkova

Kyrkan i SiauliaiNågra elever på söndags promenad

2 Kyrkan i Siauliai 5 Några elever på söndags promenad

The golden boyNågra elever på söndags promenad

3 The golden boy 4 Några elever på söndags promenad

Söndags fritiden för elevernaPå middag hos Neringa

6 Söndags fritiden för eleverna 7 På middag hos Neringa

På middag hos NeringaFramför Siauliais

8 På middag hos Neringa 9 Framför Siauliais gymnasieskola

Glada elever i bussen på väg till universitetetGlada elever i bussen

10 Glada elever i bussen på 11 Glada elever i bussen
väg till universitetet

Glada elever i bussenPå Siualiais universitet

12 Glada elever i bussen 13 På Siualiais universitet

Föreläsning på universitetetPå biblioteket

14 Föreläsning på universitetet 15 På biblioteket

I skolans matsalLunchen på skolan

16 I skolans matsal 17 Lunchen på skolan

FöreläsningPå väg till Korskullen

18 Föreläsning 19 På väg till Korskullen

The hill of crosses

21 The hill of crosses

The hill of crossesThe hill of crosses

20 The hill of crosses 22 The hill of crosses

The hill of crossesStorkar första vårtecknet

23 The hill of crosses 24 Storkar första vårtecknet

I Siualiais badhusI badhuset

25 I Siualiais badhus 26 I badhuset

 

 

PW Social