Swedish Albanian Arabic Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian French German Greek Persian Polish Romanian Serbian Slovak Slovenian Spanish Turkish

Monorailway som ger en kosmopolitansk känsla i KL

"Strandsatta" i KL

Konferensen och de intensiva dagarna tog slut och vi har packat ihop våra väskor. Vi vet att vulkanutbrottet i Island har stoppat alla flyg i större delar av Europa, men vi vet inte hur det blir med vårt flyg. Förgäves försökte vi få kontakt med Kuala Lumpur Internationella Flygplats (KLIA) och Qatar Airlines i Sverige – enligt nyheterna är Arlanda stängd åtminstone till onsdagen, som betyder att flygbolaget kommer att omboka våra biljetter – tills vilken datum då?

Vi åkte till KLIA för att få bekräftat att de kan inte göra något – det kostade oss 250 RM resväg fram och tillbaka. Vi får inte flyga till Doha för att på deras lilla flygplats är fullständig kaos – över 10.000 personer, det krävs visum som kostar 35$ för att komma ut och priserna på hotellen i Doha är skyhöga. Vi kom tillbaka till hotellet jätte trötta och utan någon hopp vid kl.03.00 AM. Att gå och vänta på besked är inte roligt, men vi försöker göra det bästa av situationen. Det är bra att vi har bra tillgång till Internet – finns trådlös anslutning på många kafeterior, samt mot 50 RM har vi bredband på rummet. Nu ska vi försöka lära oss leva som malaysier – hitta vart affärerna är och vart finns billigare matställen.

Så vi är ”strandsatta” i Malaysia, jag skulle vilja säga att vi snarare är ”citysatta” för att vi befinner oss i Kuala Lumpur och här finns inga stränder… Så vi kanske ska nöja oss med att se hur är det runtomkring. Vi försöker jobba i skift med tillgången av en dator – på hotellet finns business centrum med datorer, men de kostar 20 RM per timme. I väntan på besked insåg vi att vi har inte sett så mycket av Kuala Lumpur därför dagens utflykt styrde oss till det berömda Masjid Negara, National Mosqueet där vi fick täckande kläder och huvudduk. Mosqueet har ett 73 m hög minaret och på området finns många bassänger och fontäner, samt de stora utrymmena ger en känsla för öppenhet. Det är endast öppet vissa tider för besökare. Precis på andra sidan gatan finns också byggnaden av gamla KL Railway Station i morisk arkitektur med graciösa valv och minareter.

Där behövde vi inte vara så länge – fontänerna var inte igång, så taxin tog oss till nästa destination, nämligen China Town – shopping, shopping – något som vi inte hann med under konferensens hektiska dagar – väskor, suvenirer, kläder, små restauranger mm. Och här är en lunch ca 6-7 RM (1RM=2,4SEK), stor skillnad från lunchen där vi bor som är ca 25-50 RM. Två timmar räcker för att man ska gå runt överallt i China Town – det beror på vad man letar efter förstås – för mig var att få känna på dofterna, uppleva färgerna, stirra på vimlet. Skickar lite bilder.

Rektorn på Berjaya University College of Hospitality, professor Dr Wong Kong Yew, ville träffa oss som gäster i Malaysia, så vi hade en avslappnande, trevligt och mycket givande kväll. Vi träffade också hela ledningsteamet och pratade som berättade om sin skola och undervisningsformer. Skickar bilder från vårt möte.

Qatar Airways ringde till oss och sa att om Arlanda flygplats öppnar på onsdag, så är vi med första planet imorgon. Hoppas bara att det verkligen blir så – tills vi är inte på flygplanet kan jag inte tro något! Och nu, 21/4 är vi på flygplatsen – vi är inbokade på flyget från KL till Doha, men vi har inte fått bekräftelse att vara på flygplanet från Doha till ArlandaL - så vi fick inte åka – de tillåter inga passagerare som inte har bekräftat flygplats… How ever, vi har bokat en flygresa för den 25/4 och då är vi hemma den 26/4, men Pernilla är rädd att inte bli ny vulkanutbrott och då kan vi inte komma hem även längre tid… så hon vill att vi accepterar flyg imorgon bitti till Athene och därifrån att ta oss på egen hand till Sverige – där är vi åtminstone i Europa och lättare att komma hem…

Det var allt för idag – nu har vi bråttom – vi hör av oss så fort som möjligt, vi är på väg till Athene imorgon, vi blir där kl.13.00 den 22/4 - det hade jag inte räknat med!

Vänliga hälsningar
Katja Petkova

Monorailway som ger en kosmopolitansk känsla i KLMonorailway som ger en kosmopolitansk känsla i KL

2 National Mosqueet 3 National Mosqueet

Pernilla o Katja i National MosqueetKL Railway Station

4 Pernilla o Katja i National Mosqueet 5 KL Railway Station

KL Railway StationChina Town

6 KL Railway Station 7 China Town

China TownChina Town - en sked mat 1 RM

9 China Town 10 China Town - en sked mat 1 RM

China Town - en sked mat 1 RMHärlig frukt överallt

11 China Town - en sked mat 1 RM 12 Härlig frukt överallt

KL by nightKL by night

13 KL by night 14 KL by night

Universitetets ledning med rektorn prof Dr Wong längst åt vänsterUniversitetets ledning med rektorn prof Dr Wong längst åt vänster

15 Universitetets ledning med rektorn 16 Universitetets ledning med rektorn
prof Dr Wong längst åt vänster prof Dr Wong längst åt höger

 

 

PW Social