Reportage av Samuel Schuster i NV2 som under tre månader befinner sig i Australien och läser på distans.

Australien - Barnvaktssamhället

Den Australiensiska regeringen strävar efter att ha full kontroll på sina medborgare. Begreppet "The Nanny State", barnvaktssamhället, har fötts efter de styrandes ständiga försök att informera folket om vad de får och inte får göra. Regeringens agerande har rört upp protester från medborgare som tycker att det har gått för långt. Både landets ungdomar och den annars så lugna Cricketpubliken, är kritiska.

Förbudsskyltar. Överallt finns förbudsskylar. Det är en av de första sakerna man lägger märke till som nykomling i Australien. Skyltarna informerar om exakt vad som är förbjudet just på den platsen där de står, och oftast står det också vilket belopp man får böta om man bryter mot dessa regler. Det börjas redan när man stiger av planet och kommer fram till tullen. Organiska produkter, så som djur, växter och frukter får absolut inte tas in i landet, på grund av rädsla för att de ska ha någon bakterie/virus i sig som kan få halva kontinentens ekosystem att gå under eller sprida en dödlig sjukdomsepidemi. Jag får kasta mitt äppelskrutt i den speciella karantänpapperskorgen.

GÅ INTE IN – OM INTE FALLET DÖDAR DIG SÅ GÖR KROKODILEN DET, en typisk Australiensisk skylt som pryder staketet till krokodildammen på Sydney Aquarium.Många av förbudsskyltarna är till för att värna om människors egen säkerhet. Några mil söder om Sydney finns en strand som heter "Seven Mile Beach". Stranden har fått sitt namn av att den är sju engelska mil lång. För att komma till stranden måste man korsa en flod genom att gå över en liten gångbro. En skylt informerar om vad som är förbjudet på bron och vilka konsekvenser det kan få om man trotsar förbudet. Man får inte klättra på bron eftersom man kan ramla och slå sig. Man får inte heller hoppa från bron, för man kan landa på ett förbiflytande föremål på floden nedanför och skada sig. Man får inte heller stå och fiska på bron, eftersom man kan bli träffad av en cykel eller ett motorfordon och ramla av bron och/eller skada sig. Hur ett motorfordon ens skulle komma upp på bron, som kantas av trappor är en gåta, såvida fordonet inte är luftburet. Skylten informerar om att om man bryter mot dessa regler, så kommer man att bli allvarligt skadad eller dö. "Serious injury or death can occur" är en fras som finns på många skyltar.

"GÅ INTE IN - OM INTE FALLET DÖDAR DIG SÅ GÖR KROKODILEN DET", en typisk Australiensisk skylt som pryder staketet till krokodildammen på Sydney Aquarium.

En annan populär metod som regeringen använder för att skydda sina medborgare är skrämselpropaganda genom reklam i TV, tidningar och på bussar. Hudcancer är ett allvarligt problem här, vilket har fått regeringen att starta "The National skin cancer awareness campaign" en reklamkampanj som avskräcker från att vara ute i solen. På så sätt hoppas de kunna minska antalet hudcancerfall.

”LÅT INTE DIN TID I SOLEN KOMMA IKAPP DIG.” Den här reklamen pryder utsidan av många av staden Sydneys kommunala bussar.

"LÅT INTE DIN TID I SOLEN KOMMA IKAPP DIG." Den här reklamen pryder utsidan av många av staden Sydneys kommunala bussar.

Men Australiens invånare har tröttnat på den överbeskyddande regeringen och dess skrämselpropaganda. Ett exempel är de upproriska ungdomarna. Genom att läsa i The Sydney morning Herald får man en bild av hur medborgarnas olydnad ser ut. En artikel handlar om ungdomar som hoppar från klippor ner i havet.

Det började med att några killar började hoppa från klipporna som omger Manly beach i nordöstra Sydney. De gjorde volter och andra tricks och landade i havet nedanför. Kort därefter sattes det upp en skylt vid dessa klippor, som berättade att det var förbjudet att hoppa från klipporna på grund av risken att träffa klipporna istället för vattnet och slå ihjäl sig. När hopparna struntade i skylten och fortsatte med sitt hoppande som om inget hade hänt, satte regeringen upp ett staket som kostade tusentals dollar av skattebetalarnas pengar att bygga. Men staketet fick inte den effekt som regeringen önskade. Det ökade rentav faran för hopparna eftersom de klättrade upp på kanten på staketet för att öka hopphöjden. Efter att detta fall fått så stor uppmärksamhet har det uppmuntrat fler ungdomar att hoppa från klippor, kanske inte bara för nöjet att hoppa, utan också för att de vill göra uppror mot "The Nanny State". Hur som helst, nu finns det "klipphoppare" runt de flesta stränderna i Sydney.

Ungdomar som leker farliga lekar bland klipporna i utkanten av Coogee beach. Detta är numera ingen ovanlig syn på stränderna runt om i Sydney.
Ungdomar som leker farliga lekar bland klipporna i utkanten av Coogee beach. Detta är numera ingen ovanlig syn på stränderna runt om i Sydney.

En annan artikel i The Sydney morning Herald handlar om det växande missnöjet bland publiken på cricketmatcherna. Nya regler har kommit. En av reglerna säger att om en åskådare ska få köpa öl på läktaren, måste försäljaren av ölen undersöka köparens ögon för att se att han inte redan är berusad. Om han skulle bedömas vara berusad får han inte köpa någon öl eftersom det är emot lagen att sälja alkohol till någon som redan är berusad. Åskådarna retar sig på denna kontroll som de tycker är störande eftersom de måste ta av sig sina solglasögon varenda gång de ska köpa öl. Vissa hävdar också att denna "nykterhetskontroll" är integritetskränkande.

Det är numera också förbjudet att göra "vågen" på cricketmatcherna, vilket har upprört många eftersom vågen är en stämningshöjare. Skälet till att vågen förbjudits är att en del kastar upp saker i luften samtidigt som de höjer sina händer, och dessa föremål kan landa i huvudet på någon och skada denne. Nu finns poliser som patrullerar Sydney Cricket ground och de andra arenorna och tar fast personer som gör ansatser till att starta en våg.


Det verkar helt enkelt som om invånarna i Australien mer och mer börjar förlora förtroendet för regeringen, eftersom denna regering ständigt förbjuder saker som de tycker är kul. Dessutom kan man dra slutsatsen att regeringen har förbjudit så många saker att alla förbud inte längre tas på allvar.
/Samuel Schuster