SYV-Aktuellt

Högskoleprovet

Räcker dina betyg för att komma in på högskolan? Om inte – gör högskoleprovet!
Det ökar dina chanser att komma in på den utbildning du önskar. Till en del utbildningar måste man dessutom ha gjort högskoleprovet!

Högskoleprovet är ett studiefärdighetsprov. Provet mäter kunskaper och färdigheter som är viktiga i alla universitets- och högskoleutbildningar. Ett resultat på högskoleprovet ger ett mått på förmågan att klara av högre studier.

Du kan få max 2.0 poäng och provresultatet gäller i 5 år. Provet anordnas två gånger per år och du kan göra hur många prov du vill. Avgiften är 450 kronor och anmälan och betalning gör du på www.studera.nu På den adressen finns mer information om högskoleprovet, övningsprov och tips på hur du kan förbereda dig.

Bli en av de tiotusentals studenter som kommer in på högskolan med hjälp av sitt provresultat.
Högskoleprovet är öppet för alla och skriver du flera gånger räknas det bästa. Då det är viktigt att vara förberedd kan du på den adressen ovan öva på interaktiva och gamla högskoleprov.

Kommande prov

2020 PROVDAG ANMÄLAN
Vår Lördag 4 april 15 januari- 3 februari
Höst Söndag 18 oktober 14 augusti - 1 september

OBS! Höstens Högskoleprov är inställt pga Covid -19
Läs mer här >>

Om högskolan

Betyg från gymnasieutbildning som påbörjats 2011 eller senare: Du som följer kursplaner enligt GY2011 kan läsa om behörighet till högskolan och om olika utbildningar på www.studera.nu/

Räkna ut din antagningspoäng

www.studentum.se finns enkel vägledning i hur man kan räkna ut sitt betygssnitt.

Datum för antagningen till höstterminen 2020

• 16 mars: Webbanmälan öppnar
  • 15 april: Sista anmälningsdag
  • 18 juni: Sista kompletteringsdag
  • 9 juli: Antagningsbesked med svarskrav
  • 24 juli: Sista svarsdag
  • 30 juli: Andra antagningsbeskedet

Du hittar viktiga datum för olika terminer på Antagning.se ->>
Det är möjligt för universitet och högskolor att genomföra antagning även vid andra tidpunkter. Det kan även gälla antagningen till utbildning på avancerad nivå.

Kontaktinfo SYV

Vill du veta mer eller funderar på något angående ditt studieval, kontakta vår Studie- och Yrkesvägledare.

Studie- och Yrkesvägledare
Telefon: 0157-430 506,