Powerpoint presentation Internationella kvinnodagen på PWPå Prins Wilhelmgymnasiet uppmärksammades den Internationella kvinnodagen den 8 mars genom att både manliga och kvinnliga elever från Franska steg 4, förberedde en överraskning för alla elever i Moderna språk.

De bjöd in dem på en intressant och givande föreläsning där de berättade om vad Internationella kvinnodagen innebär, dess historia samt om olika sätt att uppmärksamma dagen.

Internationella kvinnodagen är inte är någon slags extra uppmärksamhet för att kvinnor är kvinnor utan dagen handlar om att uppmärksamma att kvinnor får utstå en hel del orättvisor just för att de är kvinnor. Internationella kvinnodagen har funnits i över hundra år, men kvinnors situation över hela världen har inte blivit tillräckligt bra. Därför handlar dagen om att uppmärksamma den ojämställdhet som fortfarande finns mellan män och kvinnor. Till exempel i Sverige har kvinnor 20 % lägre lön än män för samma jobb. Dessutom, fick publiken höra om under föreläsningen, görs i genomsnitt 70 % av det obetalda arbetet i hemmet av kvinnor speciellt i andra länder än Sverige där det inte finns samma rättigheter som här.

Internationella kvinnodagen på PW

”Dagen finns till för att belysa ojämställdhet mellan kvinnor och män och, även om vi i Sverige har kommit en bra bit på väg, så finns det saker kvar att utveckla. Därför är kvinnodagen viktig”, lade nästa elev till.

En av elevföreläsarna påpekade att EU:s mäklare Viviane Redig säger att så länge vi behöver fira kvinnodagen betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet så att vi inte längre behöver en sådan här dag. ”Därmed vill vi elever som läser franska steg fyra uppmärksamma och uppmana er att fira kvinnodagen för att visa att det finns möjligheter för att förändra systemet” lade eleven till.

En av eleverna berättade om några exempel på hur man bl.a. firade 8 mars i några länder i Europa samt runt om i värden:

”8 mars 2014, med anledning av Internationella kvinnodagen, vissa museer i staden Paris programmerade guidade turer, föreläsningar och workshops erbjuds att fira kvinnor, kulturella platser i huvudstaden satte kvinnor i rampljuset genom konst och litteratur.

Internationella kvinnodagen på PWT.ex. i Tyskland har man workshops och föreställningar, man visade olika filmer angående den internationella kvinnodagen och spelade också upp lite musik och fikade tillsammans.
Medan i Spanien har de ett fotbollslag som heter Real Betis, de är kända för att uppmärksamma kvinnodagen. Ett år hade de sina mammors namn på fotbollströjorna och ett annat år så fylldes VIP-boxarna i arenan med bara kvinnor. I år ska de byta färgen på sina tröjor från grön och vitt till grönt och rosa.
I Italien har mimosaträden börjat blomma i början av mars. Där får kvinnorna en mimosakvist med små gula väldoftande blommor den 8 mars av sina män, pojkvänner, sina manliga arbetskamrater, söner osv. I gathörnen står mängder av mimosaförsäljare som är redo att sälja mimosakvistarna. I andra länder som Burkina Faso, Kambodja, Algeriet får kvinnor ledigt halva dagen. Medan i Laos, Ryssland, Ukraina, Moldavien, Azerbajdzjan, Armanien, Uzbekistan, Kirgizistan, och Vitryssland anses kvinnodagen en helgdag för kvinnor.”

”Man kan fira denna dag på många olika sätt. De flesta vill uppmana till att kvinnan är en jämställd makt inom samhället. Man kan fira denna dag allt ifrån att ge någon blommor till att göra stora demonstrationer för kvinnans rätt. Denna dag är en dag att påminna sig kampen för ett jämställt samhälle både historiskt och framåt för ett jämt samhälle.
Den 8:e mars på den internationella kvinnodagen finns en marsfest på Kägelbanan, Södra teatern, Stockholm. Dit man kan åka för att dansa tillsammans med andra människor som vill fira denna dag. Det finns självklart massor av olika aktiviteter under dagens gång över hela världen. Det viktiga är att man respekterar kvinnan inte bara idag utan alla dagar året om” fortsatte en av killarna.
Föreläsningen avslutades med att elevföreläsarna frågade publiken hur man kunde uppmärksamma den Internationella kvinnodagen och uppvakta kvinnor. Många intressanta och olika förslag hördes.

Se Powerpoint presentationen från dagen ->>

Inskickat av lärarna i Franska