Full aktivitet på kemins dagFull aktivitet på kemins dag med att göra hemmagjorda batterier av aluminiumfolie, kolstavar, lite hushållspapper och mättad koksaltlösning.

En uppgift som 110000 skolelever på 1200 skolor över hela landet deltog i. Däribland åk3 elever på PW-gymnasiets Naturvetenskapliga program, som med full entusiasm deltog i aktiviteterna under överseende av Peter Martinsson, lektor i kemi tillsammans med elever från åk 8 och 9 på Stenhammarskolan och deras no-lärare Arne Råberg, som undervisar i ämnet ”Forskning och Framtid” för elever med naturvetenskap som specialintresse.

Dagens tema var ljus och när 3st batterier seriekopplades lyckades man få tillräcklig spänning för att driva en ljusdiod. Dagens andra försök gick ut på att tillverka en oljelampa som drivs av rapsolja. Att temat för dagen var ljus var ingen tillfällighet eftersom FN har utsett 2015 till det internationella ljusåret. Förra årets nobelpris i fysik gick ju till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura, som fick dela på priset för att de lyckades tillverka blå lysdioder (LED), vilket är en nödvändig ingrediens för att skapa vitt ljus (man använder då gröna, röda och blå lysdioder). LED-lampor har revolutionerat hela marknaden för att tillverka lågenergilampor. Förra årets kemipris var också i ljusets tecken då Eric Betzig, Stefan Hell och William Moerner fick dela på priset för att ha kommit över diffraktionsgränsen för ett vanligt ljusmikroskop för att erhålla en upplösning på några 100 nm. Därför var det ingen slump att 2015 är ljusets år.

Mer information på:

Foton tagna av Peter Martinsson

Full aktivitet på kemins dag

Full aktivitet på kemins dag..

Full aktivitet på kemins dag

3 batterier som driver en röd lysdiod

3 batterier som driver en röd lysdiod.

Oljelampa som går på rapsolja.