b_220_220_16777215_00_images_1-inskickat-15_15-VT-Spanskafton-2015_bild-1.jpg

Spanskafton är ett evenemang där eleverna som läser spanska på Prins Wilhelmgymnasiet, tillsammans med sina lärare och några vänner, lagar spansk/latinamerikansk mat, föreläser, sjunger, dansar, spelar och mycket annat för bland annat föräldrar och även för offentlig publik. Evenemanget har anordnats sedan 2008 och eftersom intresset har blivit allt större varje år, ordnades en lika magisk kväll i år med.

Denna afton är mycket lärorik och du får lära dig mycket om den spanska kulturen samtidigt som du har oerhört roligt men framförallt äter utsökt god mat! Att få en inblick i andra kulturer och att få uppleva en bit av hur den känns, är en känsla som många gånger är svårt att beskriva men mycket rolig! Eleverna lagar egen mat och bjuder på egen mat samtidigt som gästerna underhålls av framträdanden av spansk karaktär och som gestaltas av både från elever och andra gäster.

Eleverna delade in sig själva i grupper och där varje grupp hade olika uppgifter. Några exempel är, gruppen som stod för mat och servering, grupperna som stod för dans och underhållning samt gruppen som stod för dekorationer och många fler!

Kvällen delades in i tre olika akter och som därmed bestod av olika händelser. I del 1 träffades alla gäster i kreativa stråket där det bjöds på tal och information från Kulturskolans rektorn, lärare, värdar och även huvudansvariga från köket. Sedan bjöds det på mat också i det kreativa stråket och med musik från Los Mariachis. För att avsluta del 1 bjöds även Hijos del Sol upp på pardans. Vidare i del 2 framförde Gabriela Gutarra och Vladimir Dikanski på en teaterpjäs blandat med en flamencodans. I del 3 bjöds det på de flesta framträdanden och där alla underhållare som var med på denna afton deltog.

Vi hade många fantastiska gäster som stod för en del av underhållningen under kvällen.

Los Mariachis var en av gästerna, denna grupp är ett mariachi band från Sverige där de spelar traditionella instrument som exempelvis mexikansk gitarr där de även har på sig speciella kostymer som är gjorda i Mexico och framför underbar spansk musik. De använder sig av instrument från många olika musikstilar från runt om i världen som bidrar till underhållande musik.

Vladimir Dikanski är en skådespelare som bjöd på teater under spanskaftonen, han har haft hundratals roller på teatrar och även på film på bland annat TV5. Han har dessutom spelat teater på Stockholms Stadsteater.

Gabriela Gutarra bidrog med flamencodans till kvällens underhållning och hon strävar efter att vidga uppfattningen om flamenco och även att tänja gränserna för den konventionella flamenco dansen genom att kombinera flamencodans med teater för en spektakulär kombination.

Elvira & The Pops är ett band med elever från Stenhammarskolan som med hjälp av lärare Luciano Scalercio från kulturskolan bidrog med fantastisk musik.

Bolivianska Föreningen är en förening av dansare som bidrog med fantastisk dans från Bolivia som med hjälp av kostymer med bjällror skapar en fantastisk föreställning.

Hijos del Sol är en peruansk förening från Stockholm som i det här fallet dansade peruansk pardans med namn, Marinera. Men även en hel koreografi där deltagarna i pardansen rörde sig om barn mellan åldrarna 4 och 11 år. Tillsammans skapade de ett mycket underhållande framförande!

Nando & Susie dansade för oss under denna spanskafton. Nando är en salsadansare från Colombia med över 10 års erfarenhet och är även danslärare i Salsa. Nando har varit finalist i Världsmästerskap i Salsa i Colombia. Susie har dansat internationellt i många år och även hon är en känd salsalärare i Stockholm. Både Nando & Susie representerar nu Sverige och tävlar internationellt och har vunnit många priser.

bild-2.jpg

Los Mariachis med musik som fick hela publiken att dansa

bild-3.jpg

Barn med gullig dans från Latinamerika

bild-4.jpg
bild-5.jpg

Fin och god mat från latinamerikansk kultur..

bild-6.jpg

I kreativa stråket med marinera dans..

bild-7.jpg

Gabriela Gutarras uppträdande med publiken.

bild-8.jpg

På bilden syns Nando & Susie

bild-9.jpg

På bilden syns elever från Prins Wilhelmgymnasiet som utför pardans bachata