Vatten i fallen, TrollhättanVästkusten med Natur- och Teknikprogrammet

Andra dagen delade vi upp oss i två olika grupper, en med teknikelever och den andra med naturelever. Vi åkte åt varsitt håll för en dag med upplevelser kring vatten. På kvällen avslutade vi med att redovisa våra upplevelser från dagen för varandra.

Vi från Naturprogrammet började med att åka till Tjurpanna för att undersöka hällkar med salt- och sötvatten därefter gick vi på utflykt för att leta efter växter som bara förekommer i miljöer som på Tjurpannan.

När alla grupper hade varit på alla tre stationerna började vi bli hungriga så vi tog en liten lunch på klippan, det blåste kraftigt så vi la oss i lä. Efter vår lunch gick vi igenom de olika stationerna och visade vilka arter vi hade hittat, samt vad som skiljde sig mellan salt- och sötvattenshällkar. När vi var klara med jämförelserna och artsamlingen hade vi en lång och jobbig promenad tillbaka till bilarna p.g.a. all utrustning som vi var tvungna att bära. Naturelever på Tjurpannan i BohuslänVi lastade in allt i bilarna och begav oss mot Hamburgö för att fortsätta håva efter arter på en havsstrand. Där hittade vi många olika arter, det mest intressanta var krabborna som vi fångade i olika storlekar och färger. Vi såg många andra arter som vi inte kunde fånga som t.ex. ålar och andra fiskar. Efter en lång tid av letande och håvande så gick vi igenom fångsten och kontrollerade vad vi fått upp för arter. Sedan begav vi oss mot Hamburgsund och köpte mat för kvällen. En sammanfattning av dagen, den var jobbig men lärorikt. Det var en underbar dag med helt okej väder.

Vi från Teknikprogrammet åkte till Trollhättan och besökte Innovatum samt Olidans vattenkraft. Innovatum är en plats där nya företagare kan visa upp sina idéer och sedan få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden, men det är också mycket mer än bara så. De har bl.a. ett science center, det är som t.ex. Tom Tits i Södertälje. På eftermiddagen fick vi en guidad rundtur på Olidans vattenkraftverk där vi fick se de stora generatorerna som byggdes för drygt hundra år sedan samt de nya, större och effektivare generatorerna som byggdes på 1990-talet.
Vi avslutade rundturen med att se på när de släppte på vatten i fallen. Då passerar stora mängder vatten, 300 000 liter/sekund, som inte ska in i kraftverket och är därför kallat spillvatten. Men detta är nödvändigt för att hålla balans på vattennivån i Vänern. Vi sammanfattar dagen och säger att det var en väldigt intressant och lärorik dag där vi fått nya perspektiv på vattenkraft samt teknik och företagande.

Hälsningar från Teknik 2 och Natur 2