Bilden visar Mirsads hårstrå genom ett svepelektronmikroskop!Tisdagen 7/5-14 Naturelever från Prins Wilhelm presenterar sina gymnasiearbeten.

Elever i årskurs 3 på naturprogrammet delade med sig av sina gymnasiearbeten för årskurs 2 och årskurs 1 elever på natur och teknikprogrammen. Vi fick ta del av spännande arbeten alltifrån nanoteknologi (Mirsad Redzepovic), genmanipulering inom jordbruket (Joel Mbala), aktiviteter vid Universeum, Göteborg där man bl.a. undersökte plattfiskars evolution (Matilda Gustafsson, Ernst Jonsson, Tobias Cato, Andreas Hedström), insatser för att rädda en utrotningshotad sköldpaddas överlevnad från människans exploatering kring Medelhavets kuster (Ayca Kaya), hur elektromagnetism uppstår (Aron Persson), samt hur sömnbrist påverkar koncentrationsförmågan (Robin Andersson). Nedan visar ett axplock av deras arbeten.

Mirsad Repzepovic berättade om hur nanoteknologin påverkar vårt samhälle och om besöktet hos Emma Björks forskningsgrupp vid Linköpings Universitet där han studerade nanopartiklar genom svepelektronmikroskop. Bilden ovanför visar Mirsads hårstrå genom ett svepelektronmikroskop!

Joel Mbala undersökte hur gentekniken kan användas inom jordbruket..Joel Mbala undersökte hur gentekniken kan användas inom jordbruket så att man på ett mer kontrollerat sätt kan införa nya gener med speciella egenskaper i växter än vad man kan göra genom traditionell växtförädling med korsbefruktning. Projektet som Joel utförde vid SLU i Alnarp tillsammans med professor Sten Stymne visar på hur genteknik bidrar till att bidra till en ökad effektivisering inom jordbruket och dess betydelse för utvecklingsländer.

Ayca Kaya hjälper nyss kläckta havssköldpaddor av den hotade arten Chelonia mydas (Soppsköldpadda) att hitta vägen till havet. Ett projekt som hon utförde tillsammans med Mersin University (MEU) i Turkiet vid Medelhavets kust.Ayca Kaya hjälper nyss kläckta havssköldpaddor..

Klicka för att se Aycas film med havssköldpaddor ->>
Se filmen med Aycas havssköldpaddor ->>

Matilda Gustafsson, Ernst Jonsson, Tobias Cato och Andreas Hedström tillbringade 2 veckor vid Universeum i Göteborg. Matilda och Ernst undersökte plattfiskar ur evolutionellt perspektiv och Tobias och Andreas undersökte Tucanens födobeteende. Det ingick också att guida besökare till Universeum.
Universeum i Göteborg..Bilden visar en  rödspätta..
Matilda och Ernst studerade plattfiskars evolution.

Andreas och Tobias matar en tucan och studerar tucanens födobeteende!
Andreas och Tobias matar en tucan och studerar tucanens födobeteende!I samband med guidningen på Universeum matar Ernst skäggdoppingen ”Gert”.
I samband med guidningen på Universeum matar Ernst skäggdoppingen ”Gert”.