Möte med Therese, heltidsbrandman

Under torsdagen den 27/2 fick en grupp elever på IM besök av den kvinnliga brandmannen Therese Andersson.

Therese berättade för eleverna vilket jobb som utförs på stationen, när ett larm går får det ta max 90 sekunder från att larmet gått tills att de fått på sig kläderna och sitter redo i bilen på väg ut från stationen. Som brandman har du mer än en uppgift, de rycker ut vid bilolyckor och bränder men är även ute på skolor och ungdomsgårdar och utbildar samt pratar med ungdomar. Dock kräver jobbet en hel del träning och utbildning som kollas av med ett fysiskt pass varje år. För att ens få gå den tvååriga utbildningen (utanför Lund eller utanför Sundsvall, en flytt på ca 50 mil) måste du först ha gått ut gymnasiet samt ha körkort för att kunna köra bilarna. Du bör även vara i en god fysisk kondition inte bara för att klara testerna utan även för att kunna utföra ditt jobb, ditt arbete gör skillnad för liv och död.

Även ett jobb som frivillig eller deltidsbrandman kräver utbildning även om själva grundutbildningen där endast är på två veckor och sedan mindre utbildningstillfällen då och då så kräver även det ett hårt fys-test.

Möte med Therese, heltidsbrandmanMöte med Therese, heltidsbrandman

Möte med Therese, heltidsbrandman